ONDANKBAAR?

Ik ga een weekend alleen op stap. Mijn man en dochters (3 en 5) blijven thuis. Om het  mijn man zo gemakkelijk mogelijk te maken zorg ik voor een opgeruimd huis, een koelkast met voedsel dat slechts opgewarmd hoeft te worden en een geschreven instructie.

Ben ik een goede moeder of niet soms? 

 
koelkast.png

Als ik terugkom is de koelkast nog steeds goed gevuld.

Ik krijg er meteen de pest in. Al die moeite voor niets. Wat was er niet goed aan? Wel handig trouwens, hoef ik vanavond niet te koken. 

“Wat hebben jullie gegeten?” vraag ik. “Oh, we zijn bij Opa en Oma geweest” roepen de kinderen enthousiast. We aten kip met appelmoes.

Dit patroon herhaalt zich. Ik bereid van alles voor en zij?  Ze eten bij vrienden, halen een patatje of bakken pannenkoeken. Ik raak steeds meer geïrriteerd, bovendien wil ik niet dat mijn kinderen leven op een dieet van patat en pannenkoeken. 

Op een avond is de maat vol. “Wat was er nou weer niet goed aan die maaltijden in de koelkast” verwijt ik mijn man.

“Wat bedoel je? Het was vast prima, maar ik bedenk liever samen met de kinderen hoe we het doen met eten. Ik ben echt wel in staat om een maaltijd voor hen te regelen.” Ik slik een bits antwoord over zijn dieetkeuze in, om escalatie te voorkomen.

Later op de avond probeer ik te bedenken hoe dit conflict precies in elkaar steekt en gebruik daarbij mijn “Gordonvaardigheden”

Wie heeft er bedacht dat die koelkast gevuld moet zijn? Mijn idee. 

Heeft mijn man wel behoefte aan een goed gevulde koelkast als ik een weekendje weg ben. Kennelijk niet. 

Ziet hij die gevulde koelkast als een motie van wantrouwen? Denkt hij dat ik hem niet in staat acht om zelfstandig voor de kinderen te zorgen?  Zou kunnen.

Oeps  “FFChecken”, ik ben het helemaal vergeten. Ik heb mijn man niet gevraagd of hij het prettig vindt als ik het eten voorbereid en hem klaar zet, als ik bepaal wat er die dagen gegeten wordt.

“FFCHECKEN”, is een vorm van actief luisteren. Het betekent dat je, voordat je handelt, nagaat of jouw veronderstellingen over de gedachten beweegredenen en behoeften van de ander wel kloppen. Geef je de ander iets wat hij prettig vindt of bemoei je je met andermans zaken.

“FFCHECKEN” is een communicatieve vaardigheid waarmee je veel problemen kunt voorkomen.

En hoe zit het met die gezonde voeding voor onze kinderen?  Niet overdrijven, ook dat is een kwestie van bespreekbaar maken en overleggen, dan vinden we samen wel een oplossing.

"FFCHECKEN"

Overleven onder zeeniveau 

“Weet je nog” zegt mijn volwassen dochter, “dat ik een tijd lang in een bananendoos sliep met mijn zwemvest aan?”

Ik glimlach: “Ja, dat weet ik nog wel. Je was een jaar of vijf, zes, we hadden in de vakantie gevaren met opa en oma en dat was je kennelijk goed bevallen. Echt gemakkelijk zag het er niet uit, maar het leek me niet nodig om er tegenin te gaan. Het zou wel weer over gaan. Tot mijn verbazing hield je het dagen lang vol.”

“Wist je waarom ik het deed? Ik had op school gehoord dat Nederland onder zeeniveau ligt. Mijn zus lag in een “bovenbed”, jij en papa konden zwemmen, het leek me dus verstandig mijn maatregelen te nemen. Het lag echt niet lekker hoor, met die harde rand in mijn nek”

“Oh, dat wist ik niet, was je niet bang? Waarom heb je dat niet verteld?” zeg ik verbaasd“Nee, ik was niet bang. Op deze manier kon me niets gebeuren en kennelijk vroeg jij er niet naar. ”

Ik weet, het is me veel vaker overkomen en het overkomt me nog steeds wel.  Je verzint een verklaring voor het gedrag van de ander en neemt dat voor waar aan. Vanuit jouw waarheid ga je handelen, dingen zeggen of doen. In dit geval heeft het ertoe geleid dat ik een prachtig gesprek met mijn kind ben misgelopen. 

Het kan echter ook faliekant verkeerd uitpakken en tot conflicten leiden, wanneer je handelt op basis van een verkeerde interpretatie.

“FFchecken”, is een communicatieve vaardigheid waarmee heel veel problemen voorkomt. Het is actief luisteren, nagaan bij de ander of jouw veronderstellingen over zijn gedachten beweegredenen en behoeften wel kloppen voordat je handelt.

Help, ik wil gewoon even rustig kunnen bellen

Een vredige ochtend. Je zit te strijken. Peter (3 jaar) speelt met zijn blokkendoos. Hij probeert de verschillend gevormde blokken door de gaten van het deksel te duwen. Als Peter klaar is begint hij opnieuw, steeds opnieuw.

Dan gaat de telefoon. Je zet de strijkbout veilig weg en neemt op. Je vriendin aan de telefoon.

Peter laat zijn blokkendoos in de steek. Hij trekt aan je mouw en roept: “Peter ook, Peter ook”. Je zegt: “Niet doen Peter”. Peter kijkt en laat je mouw los. Hij roept: “Peter ook” en klimt bij je op schoot. “Hou op Peter” en je zet hem van je schoot. Peter klimt weer op schoot en draait met zijn handje je gezicht naar zich toe en grijpt naar het toestel.

“Is nou afgelopen” roep je met stemverheffing en zet hem opnieuw van je schoot. Peter pakt zijn eigen telefoon, gaat vlak bij je zitten en begint hard in zijn telefoon te praten.

“En nu naar de gang” schreeuw je. ”Kun je nu echt niet luisteren” Peter staat in de gang en brult.

Terug aan de telefoon verzucht je: “zo gaat het nu altijd, eeuwig en altijd aandacht vragen.

Maar klopt je oordeel wel?  Vraagt Peter altijd en eeuwig aandacht en luistert Peter echt niet?

Peter heeft een tijd alleen gespeeld. Hij liet je mouw los, hij stopte met roepen en met op schoot klimmen. Hij pakte zijn eigen telefoon.

Hoe vanzelfsprekend is het eigenlijk dat Peter begrijpt wat jij wilt als jij zegt : “Niet doen, hou op, is het nou afgelopen, kun je nu echt niet luisteren”

Kan hij weten dat jij ongestoord met je vriendin wilt praten? En weet Peter van drie dat, dat niet gaat  als hij aan je mouw trekt of de telefoon vastpakt. En begrijpt hij dat als hij tegen jou praat of hard praat jij je vriendin niet meer kan horen. Misschien heb je hem dat gisteren nog verteld, maar hij is drie, kan hij dat onthouden en toepassen?

 Hoe zou het gaan als jij tegen je vriendin zegt: “Ik bel je zo terug. Ik ga even aan Peter zeggen dat ik jou zo op ga bellen en hem zeggen wat ik gedurende die tijd van hem verwacht en waarom ”

En dan nog wat. Hoe lang is een kind van drie, jouw kind, in staat zelfstandig spelen? Telefoneren in aanwezigheid van een peuter heeft zijn beperkingen.