"FFCHECKEN"

Overleven onder zeeniveau 

“Weet je nog” zegt mijn volwassen dochter, “dat ik een tijd lang in een bananendoos sliep met mijn zwemvest aan?”

Ik glimlach: “Ja, dat weet ik nog wel. Je was een jaar of vijf, zes, we hadden in de vakantie gevaren met opa en oma en dat was je kennelijk goed bevallen. Echt gemakkelijk zag het er niet uit, maar het leek me niet nodig om er tegenin te gaan. Het zou wel weer over gaan. Tot mijn verbazing hield je het dagen lang vol.”

“Wist je waarom ik het deed? Ik had op school gehoord dat Nederland onder zeeniveau ligt. Mijn zus lag in een “bovenbed”, jij en papa konden zwemmen, het leek me dus verstandig mijn maatregelen te nemen. Het lag echt niet lekker hoor, met die harde rand in mijn nek”

“Oh, dat wist ik niet, was je niet bang? Waarom heb je dat niet verteld?” zeg ik verbaasd“Nee, ik was niet bang. Op deze manier kon me niets gebeuren en kennelijk vroeg jij er niet naar. ”

Ik weet, het is me veel vaker overkomen en het overkomt me nog steeds wel.  Je verzint een verklaring voor het gedrag van de ander en neemt dat voor waar aan. Vanuit jouw waarheid ga je handelen, dingen zeggen of doen. In dit geval heeft het ertoe geleid dat ik een prachtig gesprek met mijn kind ben misgelopen. 

Het kan echter ook faliekant verkeerd uitpakken en tot conflicten leiden, wanneer je handelt op basis van een verkeerde interpretatie.

“FFchecken”, is een communicatieve vaardigheid waarmee heel veel problemen voorkomt. Het is actief luisteren, nagaan bij de ander of jouw veronderstellingen over zijn gedachten beweegredenen en behoeften wel kloppen voordat je handelt.