Help, ik wil gewoon even rustig kunnen bellen

Een vredige ochtend. Je zit te strijken. Peter (3 jaar) speelt met zijn blokkendoos. Hij probeert de verschillend gevormde blokken door de gaten van het deksel te duwen. Als Peter klaar is begint hij opnieuw, steeds opnieuw.

Dan gaat de telefoon. Je zet de strijkbout veilig weg en neemt op. Je vriendin aan de telefoon.

Peter laat zijn blokkendoos in de steek. Hij trekt aan je mouw en roept: “Peter ook, Peter ook”. Je zegt: “Niet doen Peter”. Peter kijkt en laat je mouw los. Hij roept: “Peter ook” en klimt bij je op schoot. “Hou op Peter” en je zet hem van je schoot. Peter klimt weer op schoot en draait met zijn handje je gezicht naar zich toe en grijpt naar het toestel.

“Is nou afgelopen” roep je met stemverheffing en zet hem opnieuw van je schoot. Peter pakt zijn eigen telefoon, gaat vlak bij je zitten en begint hard in zijn telefoon te praten.

“En nu naar de gang” schreeuw je. ”Kun je nu echt niet luisteren” Peter staat in de gang en brult.

Terug aan de telefoon verzucht je: “zo gaat het nu altijd, eeuwig en altijd aandacht vragen.

Maar klopt je oordeel wel?  Vraagt Peter altijd en eeuwig aandacht en luistert Peter echt niet?

Peter heeft een tijd alleen gespeeld. Hij liet je mouw los, hij stopte met roepen en met op schoot klimmen. Hij pakte zijn eigen telefoon.

Hoe vanzelfsprekend is het eigenlijk dat Peter begrijpt wat jij wilt als jij zegt : “Niet doen, hou op, is het nou afgelopen, kun je nu echt niet luisteren”

Kan hij weten dat jij ongestoord met je vriendin wilt praten? En weet Peter van drie dat, dat niet gaat  als hij aan je mouw trekt of de telefoon vastpakt. En begrijpt hij dat als hij tegen jou praat of hard praat jij je vriendin niet meer kan horen. Misschien heb je hem dat gisteren nog verteld, maar hij is drie, kan hij dat onthouden en toepassen?

 Hoe zou het gaan als jij tegen je vriendin zegt: “Ik bel je zo terug. Ik ga even aan Peter zeggen dat ik jou zo op ga bellen en hem zeggen wat ik gedurende die tijd van hem verwacht en waarom ”

En dan nog wat. Hoe lang is een kind van drie, jouw kind, in staat zelfstandig spelen? Telefoneren in aanwezigheid van een peuter heeft zijn beperkingen.