ONDANKBAAR?

Ik ga een weekend alleen op stap. Mijn man en dochters (3 en 5) blijven thuis. Om het  mijn man zo gemakkelijk mogelijk te maken zorg ik voor een opgeruimd huis, een koelkast met voedsel dat slechts opgewarmd hoeft te worden en een geschreven instructie.

Ben ik een goede moeder of niet soms? 

 
koelkast.png

Als ik terugkom is de koelkast nog steeds goed gevuld.

Ik krijg er meteen de pest in. Al die moeite voor niets. Wat was er niet goed aan? Wel handig trouwens, hoef ik vanavond niet te koken. 

“Wat hebben jullie gegeten?” vraag ik. “Oh, we zijn bij Opa en Oma geweest” roepen de kinderen enthousiast. We aten kip met appelmoes.

Dit patroon herhaalt zich. Ik bereid van alles voor en zij?  Ze eten bij vrienden, halen een patatje of bakken pannenkoeken. Ik raak steeds meer geïrriteerd, bovendien wil ik niet dat mijn kinderen leven op een dieet van patat en pannenkoeken. 

Op een avond is de maat vol. “Wat was er nou weer niet goed aan die maaltijden in de koelkast” verwijt ik mijn man.

“Wat bedoel je? Het was vast prima, maar ik bedenk liever samen met de kinderen hoe we het doen met eten. Ik ben echt wel in staat om een maaltijd voor hen te regelen.” Ik slik een bits antwoord over zijn dieetkeuze in, om escalatie te voorkomen.

Later op de avond probeer ik te bedenken hoe dit conflict precies in elkaar steekt en gebruik daarbij mijn “Gordonvaardigheden”

Wie heeft er bedacht dat die koelkast gevuld moet zijn? Mijn idee. 

Heeft mijn man wel behoefte aan een goed gevulde koelkast als ik een weekendje weg ben. Kennelijk niet. 

Ziet hij die gevulde koelkast als een motie van wantrouwen? Denkt hij dat ik hem niet in staat acht om zelfstandig voor de kinderen te zorgen?  Zou kunnen.

Oeps  “FFChecken”, ik ben het helemaal vergeten. Ik heb mijn man niet gevraagd of hij het prettig vindt als ik het eten voorbereid en hem klaar zet, als ik bepaal wat er die dagen gegeten wordt.

“FFCHECKEN”, is een vorm van actief luisteren. Het betekent dat je, voordat je handelt, nagaat of jouw veronderstellingen over de gedachten beweegredenen en behoeften van de ander wel kloppen. Geef je de ander iets wat hij prettig vindt of bemoei je je met andermans zaken.

“FFCHECKEN” is een communicatieve vaardigheid waarmee je veel problemen kunt voorkomen.

En hoe zit het met die gezonde voeding voor onze kinderen?  Niet overdrijven, ook dat is een kwestie van bespreekbaar maken en overleggen, dan vinden we samen wel een oplossing.