Omgaan met jaloezie

Mijn kinderen schelen een jaar en negen maanden in leeftijd. Ik had mijn oudste, Maartje, zo goed als ik kon voorbereid op de komst van de tweede. Haar verteld over de baby, die geboren zou worden en hoe dat zou zijn. Op de dag van de geboorte kreeg Maartje een pop. Zij en ik allebei een kindje.

Ik was tevreden, geen spoortje van jaloezie. Maartje verzorgde de pop uitstekend en was lief voor haar zusje. Alles ging goed tot het moment dat nummer twee haar actieradius begon uit te breiden. De jaloezie stak de kop op en niet zo’n beetje ook. Duwen, trekken, slaan, soms echt gevaarlijk. 

zusjes 2 klein.jpg

Ik vond het vreselijk; dat Maartje zo gemeen kon zijn, hoe kon ze zo lelijk doen? Ik probeerde uit te leggen hoe gevaarlijk het was wat ze deed, dat ze het kindje pijn deed en waarom het toch echt wel leuk was om een zusje te hebben. Soms werd ik onbeheerst kwaad op dat rot kind en mijn man brak het bezempje, waarmee Maartje haar zusje op het hoofd stond te timmeren, in stukken. Wat nu?  In mijn favoriete naslagwerk “Baby en Kind” van Penelope Leach ging ik op zoek naar het onderwerp jaloezie.

Om duidelijk te maken wat het voor een oudste betekent, hoe het voelt, om een broertje of zusje te krijgen, maakte de schrijfster een vergelijking. Ze stelde de volgende vraag:

Hoe zou het voor jou zijn als je man aankondigde dat hij een tweede vrouw nam en dat die bij jou in huis zou komen wonen en hoe zou je reageren als je man dan de geruststellende dingen zou zeggen, die ouders zoal zeggen tegen hun oudste kind bij de komst van een tweede.

 

OUDER TEGEN KIND

We krijgen een nieuwe baby lieverd, omdat we dachten dat het zo leuk voor jou zou zijn een klein broertje of zusje te hebben om mee te spelen.

We houden zoveel van jou dat we gewoon niet kunnen wachten tot we een nog een verrukkelijk jongetje of meisje hebben.

Het zal onze baby worden; hij zal van ons alle drie zijn en we zullen er samen voor zorgen.

Ik zal mijn jongen/meisje nu echt nodig hebben om me te helpen voor de nieuwe kleine baby te zorgen

Natuurlijk zal ik niet minder van jou houden, we zullen allemaal van elkaar houden.    

 

MAN TEGEN VROUW 

Ik ga een tweede vrouw nemen lieverd, omdat ik dacht dat het zo leuk voor jou zou zijn wat gezelschap en hulp bij het werk te hebben .     

Ik ben zo dol op je dat ik gewoon niet kan wachten tot ik nog zo’n verrukkelijke vrouw.

                                                 Het zal onze vrouw worden; zij zal van ons allebei zijn en we zullen samen voor haar zorgen.

Ik zal mijn eerste trouwe echtgenote nu echt nodig hebben om me te helpen voor dit nieuwe jonge vrouwtje te zorgen

Natuurlijk zal ik niet minder van jou houden, we zullen allemaal van elkaar houden.

Voor mij werkte het. Ik kon me door deze vergelijking inleven in de positie van Maartje en begrip opbrengen voor haar gevoelens van jaloezie. Maartje was OK. Ik kon weer voluit van haar houden. Mijn acceptatie van haar jaloezie veranderde mijn lichaamstaal en mijn woorden als ik haar zei dat ze haar zusje geen pijn mocht doen. Jonge kinderen voelen dat verschil haarscherp aan. Maartje voelde zich weer geliefd en veilig. Ook zorgde ik ervoor dat Maartje zo nu en dan de volle aandacht kreeg. De aanvallen van Maartje op haar zusje werden minder heftig en ook de frequentie werd minder.