Trainers

M.E.A._de_Groot_fotoby_Janus_van_den_Eijnden.JPG

Ria de Groot

Trainingen

  • ET: EFFECTIEF OMGAAN MET JEZELF EN ANDEREN, VOOR VOLWASSENEN

  • YET: EFFECTIEF OMGAAN MET PUBERS, VOOR OUDERS

Tijdens mijn studie Pedagogie (Onderwijskunde) maakte ik kennis met gesprekstrainingen en communicatiemodellen. Geinspireerd door de mogelijkheid om via communicatieve vaardigheden de kwaliteit van en in relaties te verbeteren geef ik sindsdien communicatietrainingen. Mijn focus ligt op de kwaliteit van communicatie in relaties.
Sinds 1992 ben ik actief als zelfstandig trainer en aangesloten bij de Stichting Nederlandse Effectiviteits Trainingen die in Nederland en Vlaanderen de licenties voor de 'Gordon'trainingen beheerd. Daarnaast heb ik mij verdiept in Geweldloze Communicatie van Marshall Rosenberg, Psychosynthese van Asagioli en verschillende stijlen van communiceren.

Ik kijk met plezier terug op de afgelopen jaren.
Zowel in werk- als in privé-situaties ervaar ik wat inzicht in en beheersen van communicatieve vaardigheden voor mijn persoonlijke ontwikkeling en voor mijn relaties betekent. De kracht van het 'Gordon'model is dat het praktisch, eenvoudig en effectief is; inzicht geeft in hoe communicatie werkt en antwoord op de vraag: wat is effectief in welke situatie. Uitgangspunt is dat open communicatie de basis is voor wederzijds respect en gelijkwaardigheid in relaties.

 
Claar 2015 .jpg

Claar Donkers

Trainingen

  • PET: Effectief omgaan met kinderen, voor ouders

In de jaren zeventig, tijdens de cursus didactiek binnen mijn studie biologie, maakte ik voor het eerst kennis met theorieën op het gebied van communicatie. Voor mij een openbaring. Nu kon ik het ontstaan van wrijving en conflicten tussen mensen, tussen mij en anderen, analyseren. In plaats van met een onbestemd gevoel van onbehagen na een gesprek achter te blijven, kon ik inzien hoe dat kwam en er op terugkomen. Het boeide mij enorm en dat doet het nog steeds.
In de loop der jaren heb ik diverse trainingen gevolgd om mijn kennis en vaardigheden op dit gebied te vergroten, waaronder de opleiding tot Gordontrainer.

In de jaren tachtig werd ik moeder van twee dochters, Iris en Merel (resp. 1985 en 1987). Toen heb ik als deelnemer de Gordon-cursus "Effectief omgaan met kinderen" gevolgd en was daar erg blij mee. Die cursus stelde mij in staat om alternatieve vaardigheden te trainen.  Ik wist nu niet alleen in theorie hoe ik beter kon communiceren, ik leerde het doen. Ook hielp het mij mijn rol als moeder niet te onderschatten, maar vooral ook niet te overschatten. Voor mij reden de opleiding tot Gordontrainer te volgen en deze training te gaan geven. 

Sinds 2004 bied ik twee maal per jaar de Gordoncursus 'effectief omgaan met kinderen' aan. Daarnaast werkte ik vanaf 1985 als docent in het middelbaar- en beroepsonderwijs. Ik gaf daar onder meer de lessen "sociale vaardigheden". In 2015 werd ik 65 en moest ik stoppen met lesgeven.