waarom communicatietraining?

Hoe je situatie ook is, je komt ze tegen:  Problemen.  In de samenwerking, in relaties, in de opvoeding, in de samenleving doen zich problemen voor. Het vinden van de oorzaak is het begin van de oplossing. Gebrekkige communicatie, onduidelijke communicatie wordt voor dit type problemen vaak als schuldige aangewezen.


gevolgen van gebrekkige communicatie

Gebrekkige, onduidelijke communicatie leidt tot problemen, zowel praktisch als op persoonlijk vlak.

Als verhalen, een uitleg, een verzoek, een opdracht, feedback of vragen en antwoorden niet of verkeerd worden begrepen hapert de informatieoverdracht waardoor bijvoorbeeld afspraken niet (goed) worden nagekomen en doelen niet (tijdig) bereikt.

Het kan ook leiden tot gevoelens van onbehagen, zelfs zonder dat je precies weet waarom. Tegen bepaalde gesprekken ga je opzien, je gaat ze het liefst uit de weg.

De gevolgen kunnen verstrekkend zijn voor je persoonlijk welbevinden. Je zelfvertrouwen wordt aangetast. Er ontstaan gevoelens van bijvoorbeeld angst, wantrouwen, onveiligheid en stress. En ook dat heeft weer gevolgen, zoals een slechte sfeer, steeds terugkerende conflicten, escalerende conflicten, relaties die verslechteren. Op het werk kan het leiden tot ontslag nemen of krijgen, tussen vrienden tot het verwateren of beëindigen van de vriendschap. Tussen  partners tot scheiding. Binnen het gezin tot verlies van contact met je kinderen. En als je door blijft tobben tot  lichamelijke en/of depressieve klachten.